Pobrežie Slonoviny - Japonsko 2:1, Drogbov príchod zmenil dej

15.06.2014 Celý región

Recife 15. júna (TASR) - Futbalisti Pobrežia Slonoviny vyhrali v nedeľu nadránom SELČ v C-skupine MS v brazílskom Recife nad Japonskom 2:1. Rozhodujúcim momentom za stavu 0:1 bol príchod nedoliečeného Didiera Drogbu po hodine hry, ktorý okamžite zmenil rozprestrel ofenzívne štrukútry afrického tímu a ten v rýchlom slede skóre otočil.

"Sloni" sa vo štvrtok 19. júna stretnú v Brasilii s Kolumbiou o 18.00 SELČ a o 6 hodín neskôr má v Natale výkop zápas Japoncov s Grékmi.

Priebeh zápasu

Po úvodnej oťukávačke patrilo takmer 15 minút africkému tímu. Aj bez Drogbu pôsobil sebavedome, lebo jeho hráči v ofenzíve demonštrovali svoje technické a kombinačné zručnosti. Pravda, len po šestnástku, spoza nej preletelo z pravej strany do vápna zopár jedovatých centrov, ináč si pohyblivá japonská obrana pozície držala. Japonci za hustého dažďa potom udreli ako blesk z jasného neba - Honda si skvele prevzal aut hodený k hranici šestnástky a jeho bomba z prvej rozvlnila sieť. Štatistu mu robil mozog "slonov" YaYa Toure, ale pozoruhodná bola diera v celom systéme tímu. Ten kolaboval aj v nasledujúcich minútach a ďalšie dve obrovské šance mali Učida a opäť Honda. Vďaka neúnavnému špílmachrovi Afričania svoje štruktúry stabilizovali a vo svižnom tempe dobýjali pohyblivé hradby súpera. V 36. minúte Boka parádne vypálil z 30 metrov, ale Kawašima tiež parádne zakročil. Vzruchov pribúdalo, ale herne dominujúci tím pôsobil v koncovke bezradne, naopak Japonci, aj keď dopredu podnikali minimum, boli neustále nebezpeční.

Kolektív z Ázie po obrátke naznačil, že mieni zotrvať vo svojom "betónovaní" a kmitajúc dopredu len vtedy, keď sa rysuje prečíslenie. Ani v prejave súpera sa nič nezmenilo, v poli dominoval, ale riešenia v okolí v šestnástke, tobôž v nej nemal. A tak po hodine naskočil do hry za obrovského aplauzu nedoliečený Drogba. Už po pár minútach sa prejavila zmena v systéme. Keďže na ihrisku boli štyria útočníci a ten čerstvý stiahol zvláštnu pozornosť japonskej obrany, na pravej strane sa do krídelných priestorov vysunul krajný obranca Aurier a jeho skvelý center usmernil spoza päťka hlavou do siete Bony. O chvíľu už bolo 2:1 pre "slonov", keď sa takmer navlas zopakovala gólová situácia, akurát teraz bol na jej konci Gervinho a nohou. V zmenených pomeroch Japonci nemali nárok, keďže ich rýchlosť a snaha na ofenzívny tlak nestačili, naopak súper presvedčivo kontroloval dianie. V 81. minúte Drogba pohrozil z voľného kopu z 30 metrov a o tri minúty neskôr mal vo vnútri šestnástky veľkú šancu. Gervinho veľmi-veľmi zle vyriešil rýchlu kontru troch na dvoch a to bolo všetko.

C-skupina, 1. kolo:
Pobrežie Slonoviny - Japonsko 2:1 (0:1)
Góly: 64. Bony, 66. Gervinho - 16. Honda. ŽK: Bamna, Zokora - Jošida, Morišige. Rozhodovali: Osses - Astroza, Romana (všetci Čile), 46.000 divákov.

Pobrežie Slonoviny: Barry - Aurier, Bamba, Zokora, Boka (75. Djakpa) - Tiote, Y. Toure, Die (62. Drogba) - Kalou, Bony (78. Ya Konan), Gervinho

Japonsko: Kawašima - Učida, Jošida, Morišige, Nagatomo - Jamaguči, Hasebe (54. Endo) - Okazaki, Honda, Kagawa (86. Kakitani) - Osako (67. Okubo)

Tabuľka D-skupiny:
1. Kolumbia 1 1 0 0 3:0 3
2. P. Slonoviny 1 1 0 0 2:1 3
3. Japonsko 1 0 0 1 1:2 0
4. Grécko 1 0 0 1 0:3 0
 

Vyberte región